CCLV

Contactcommissie Lage Vuursche

Nieuws

Klik hier voor recente berichten in de kranten.

Klik hier voor een link naar de website van landgoed Pijnenburg, persberichten.

Klik hier voor de Nieuwsbrieven van de Vrienden van Eyckenstein.

Beleidsregels Evenementen

Afgelopen februari heeft de CCLV gereageerd op de concept beleidsregels betreffende te organiseren evenementen. De gemeente heeft hier op gereageerd (reactie in het rood aangegeven in het document).

Via andere kanalen waren ook al wat vragen en opmerkingen op de gemeente afgevuurd welke zijn verwerkt in de definitieve versie (welke nog wel door de raad geaccordeerd dient te worden).

Regelgeving omtrent geluid in gemeente Baarn is in dit document vastgelegd.

Schaapsscheerdersfeest zondag 17 juni

Al in het begin van de vorige eeuw kwamen de schaapherders met hun kudde in het pittoreske dorpje Lage Vuursche en rustte ze even uit bij het huidige Restaurant de Lage Vuursche. Daarom is in het wapen van Lage Vuursche ook een schaapsherder met schaap afgebeeld. Ook nu nog lopen de schaapsherders, Ester en Werner Floor, een paar keer per jaar door de Dorpsstraat in Lage Vuursche wanneer ze met hun schaapskudde op doortocht zijn naar een ander graasgebied. Dit jaar maken de schaapsherders met hun schaapskudde een extra lange stop in Lage Vuursche en zullen de schapen in het dorp geschoren worden. Naast het scheren van de schapen zal er ook een kramenmarkt komen met schaap gerelateerde producten, zoals: wol, schaapsvachten ed. en regionale natuurproducten. Bovendien zal er een kaardmolen zijn voor het kaarden van de wol, een demonstratie wol spinnen, een standje met uitleg over schapen en het gebruik van hun wol en wordt er een workshop gegeven voor het maken van een schapenkopje van vilt. Het schapenscheren en de kramenmarkt wordt gehouden op zondag 17 juni van 10:00 tot 16:00 uur op het grote weiland achter Restaurant de Lage Vuursche. De toegang is gratis. Na een bezoek aan het Schaapscheerdersfeest kan er natuurlijk ook nog een wandeling worden gemaakt in de prachtige bossen die het dorpje omringen of kan er wat gegeten of gedronken worden in de gezellige restaurants in het dorp. Tevens bestaat er die middag de mogelijkheid om van 14:00 tot 16:00 uur een kijkje te nemen in de eeuwenoude Stulpkerk in Lage Vuursche.

Uitslag verkiezingen

Gekozen in de CCLV 2018-2022 zijn:
Hein van Oosterom, 97 stemmen
Leo Terschegget, 95 stemmen
Jeroen van den Berg, 95 stemmen
Gert Aalderink, 93 stemmen
Marieken van Oosterom - Barendrecht, 87 stemmen
Irene de Boer - de Ruijter, 79 stemmen
Sander Koop, 77 stemmen

De nieuwe CCLV komt z.s.m. bij elkaar om de taakverdeling vast te leggen en tot een datum voor een eerste vergadering te komen.

 

Bestemmingsplan Buitengebied door de raad

Ondanks de vele ingediende zienswijzen en het advies van de CCLV (deze kunt u middels deze link nog eens teruglezen, daarnaast heeft de CCLV de raad nog gewezen op dit advies en haar zorgen over de gevolgen van een theehuis uitgesproken, deze brief kunt u lezen middels deze link.), heeft de gemeenteraad met 8 tegen stemmen en 10 voor stemmen ingestemd met het bestemmingsplan Buitengebied. Dit betekend dat het traject om omgevingsvergunningen voor het realiseren van de kostendragers uit het convenant Pijnenburg opgestart kan worden. Mogelijk zet de Stichting Natuur en Landschap nog stappen richting Raad van State. Meer informatie, waaronder eventueel het doen van donaties, kunt u vinden op de website van deze stichting.
De CCLV beraadt zich intern of het wenselijk is alvast ongevraagd een advies in te dienen over het invullen van het element Theehuis (daarbij kunt u denken aan waar op het weiland het theehuis wordt gebouwd en waar de parkeerplaats wordt aangelegd en hoe te borgen dat het, zoals de heer Insinger in de vergadering Debat in de Raad heeft aangegeven, een "kleinschalig theehuis" blijft op de langere termijn).

 

De Bermbrigade

Op zaterdag 16 september komt de Baarnse Bermbrigade ons helpen zwerf afval in ons dorp te verzamelen. De bedoeling is om met een aantal Vuurschenaren, samen met de vrijwilligers van de Baarnse Bermbrigade, zwerf afval te gaan verzamelen, we zoeken dan ook Vuursche Vrijwilligers!

Meer informatie over de Bermbrigade:

IkkenBaarn (<-Klik!)

Facebook pagina Bermbrigade (<-Klik!)

Radio Interview Maurice van der Valk, RTV Baarn (<-Klik!)

Regionaal en landelijk aandacht voor de stagnatie in project "De Smederij"

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan: recentelijk is in de regionale en landelijke media aandacht geschonken aan het gebrek aan voortgang in het project De Smederij. Om het project te kunnen realiseren zoals afgebeeld op de doeken voor het pand, moeten er meer muren aan de achterzijde worden gesloopt dan tot nog toe is toegestaan door de gemeente die weer op haar beurt witter rook moet krijgen van het orgaan dat landelijk waakt over monumenten die ons land rijk is. Eerdaags heeft de CCLV een gesprek met de eigenaar van de smidse, de uitkomst daarvan zal hier worden gedeeld.

Hierbij een link naar de aandacht die De Telegraaf Vandaag aan dit item heeft gegeven.

Zondag 9 september 2018 vindt de tweede editie plaats in de Lage Vuursche: de Antiek- en Brocante Markt in Lage Vuursche.

Wie op zoek is naar exclusief antiek of mooi brocante kan op zondag 8 september 2018 van 11:00-17:00 uur terecht in de Dorpsstraat, middenin in het dorpje Lage Vuursche.

Ruim 50 gespecialiseerde handelaren en verzamelaars in antiek, curiosa en brocante uit Nederland etaleren, presenteren en verkopen hun mooiste stukken. Er is voor iedereen wel wat te vinden.

Bent u op zoek naar een sfeervolle aanvulling op het interieur? Uw gehele huis kan worden ingericht met mooie en exclusieve antieke spullen. Variërend in ouderdom van enige tientallen jaren tot enige honderden jaren, wordt ervan alles uitgestald. Bent u op zoek naar iets moois om te dragen? Op deze antiek- en brocantemarkt is er genoeg te vinden: gouden ringen, stijlvolle zilveren armbanden, vergulde halskettingen enz. en een ruime selectie porselein, kristal en mooie schilderijen. Het is er allemaal.

Dit alles en nog veel meer is dus op zondag 9 september 2018 in Lage Vuursche op een super locatie in de bossen tussen Utrecht en Hilversum te vinden. Het pittoreske dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht en het lijkt wel of de tijd er heeft stil gestaan.

Omdat er ieder weekend veel dagjesmensen, zowel bij goed als slecht weer, een bezoek brengen aan Lage Vuursche, zal het op deze zondag zeker gezellig druk worden in de afgesloten Dorpsstraat. De toegang is gratis en er wordt gezorgd voor voldoende parkeergelegenheid op het weiland achter Restaurant De Lage Vuursche.

Na een bezoek aan de markt kunt u natuurlijk ook nog een wandeling maken in de prachtige bossen die het dorpje omringen of gezellig wat eten of drinken in de restaurants in het dorp.

Tevens is op deze dag de eeuwen oude Stulpkerk van 14:00 -16:00 uur opengesteld voor bezichtiging. Onlangs is de kerktoren nog prachtig gerestaureerd.

 Zo 9 sep 2018 LAGE VUURSCHE Antiek-Brocante Markt Dorpsstraat 11-17 uur. Info: Gea van Vulpen, Tel. 06 12322115 Email: gea.v.vulpen@casema.nl  Site www.geavanvulpen.nl

 

Leo Terschegget halve eeuw werkzaam bij Vuursche Boer

De Nestor van de pannekoek en poffertjes, de expert op het gebied van welke kaas er wel of niet op een pannekoek kan, viert dit jaar zijn Halve Eeuw jubileum als werknemer bij de Vuursche Boer. Iets wat best uniek genoemd kan worden. De pers heeft er aandacht aan geschonken en ook de CCLV heeft Leo in de bloemetjes gezet.

Klik op de afbeelding voor een groot exemplaar

Feestelijke opening nieuw traject in het Klimbos

Onze dappere burgemeester heeft op 6 mei j.l. het nieuwe traject in het Klimbos geopend door dit traject af te leggen. Een uitdaging op maar liefst 18 meter hoogte met daarin verwerkt een "bungee jump" en een vrije val. Onderweg moest onze burgemeester A4-tjes verzamelen met daarop letters. Na de veilige landing volgend op de vrije val moest de naam van dit nieuwe traject ook nog gepuzzeld worden, de wind die net op was gaan steken maakte dit nog tot een leuke uitdaging, maar uiteindelijk lag er vrij vlot "The King" te lezen.

Voorbereiding: tuigje omDe burgemeester is er klaar voor!

Vlak voor de Bungee jump

Best hoog, die vrije val...

De veilige landing vastgelegd...

 

Oud papier nog maar eens per 4 weken opgehaald

In november is door gemeente Baarn een schrijven verspreid waarin de wijzigingen in het afhaalschema (<-klik op de link om de kalender te bekijken) van afvalverwerker RMN is aangekondigd. Het meest in het oog springend is daarbij de reductie in frequentie van afhalen van oud papier, van wekelijks naar 4 wekelijks en dan ook nog eens op een voor Lage Vuursche "nieuwe" afhaaldag, n.l. op vrijdag.

In dat schrijven heeft RMN een aantal centrale inzamelpunten voor oud papier in de gemeente Baarn ingetekend. Het is de CCLV niet ontgaan dat er in Lage Vuursche geen verzamelpunt is ingetekend. We hebben wethouder Jansma en de verantwoordelijk ambtenaar hier over gesproken en zij lijken beiden bereid mee te werken aan het realiseren van een centraal inzamelpunt voor oud papier. De CCLV heeft de gemeente van advies voorzien en daarbij aangegeven een voorkeur te hebben voor de huidige locatie van het centrale inzamelpunt voor oud glas en oude kleding.

Zodra bekend is of het advies wordt overgenomen, leest u op onze website daarover meer.

Het afvalschema van oud papier kunt u ook vinden onder het tabblad "Kalender".

 

Loosdrechtse Spoor (permanent?) afgesloten

Wellicht is het u ook opgevallen, maar de weg die de Vuursche Dreef vanuit Hollandsche Rading verbindt met de Karnemelksweg in Lage Vuursche, het Loosdrechtse Spoor, is onlangs voorzien van puin en geëgaliseerd. Goed nieuws voor diegenen die weleens gebruik maken van deze weg . . . ware het niet dat er tevens slagbomen zijn geplaatst, vanuit Hollandsche Rading net na de T-splitsing voorbij De Paddenstoel en vanuit Lage Vuursche net voorbij “De Houthakker”. Daar is lang niet iedereen in het dorp erg blij mee. Uiteraard heeft de CCLV dit opgepikt en is navraag gaan doen bij de gemeente Baarn. Die wist ons te vertellen dat de afsluiting in opdracht van gemeente De Bilt is uitgevoerd. De eigenaar van de grond, de heer Boetzelaer, was door de gemeente De Bilt aangespoord om wat aan de staat van die weg te doen. Daar wilde de heer Boetzelaer wel gehoor aangeven, maar wel op voorwaarde dat de weg zou worden afgesloten. En zo geschiede dus. Nu wil het geval dat hulpdiensten ook nu en dan gebruik maken van deze weg, zo is deze weg zondag 11 oktober j.l. nog door een ambulance benut. Deze hulpdiensten zullen ongetwijfeld voorzien zijn van een sleutel om beide slagbomen te openen, maar het zorgt natuurlijk wel voor vervelend en ongewenst oponthoud. Vandaar dat de CCLV op dit moment alles in het werk aan het stellen is om het Loosdrechtse Spoor vooral open te houden. Wordt vervolgd.

 

 

Fiets Verlicht actie, zaterdag 17 september 2017

Al meerdere jaren maakt de Contactcommissie Lage Vuursche zich zorgen over de veiligheid van (race)fietsers die geen gebruik maken van het fietspad naast de Hoge Vuurscheweg. Deze fietsers gaan over de smalle hoofdrijbaan en niet zelden voeren zij daarbij geen verlichting. Wellicht zijn ze niet op de hoogte van het risico dat ze daarmee lopen, de bomen langs de Hoge Vuurscheweg maken van deze weg in het blad seizoen een soort tunnel waar het al gauw donker is, ook overdag. Regelmatige gebruikers van deze weg herkennen het vast wel, opeens zie je een fietser die geen verlichting voert. Het mag een klein wonder heten dat er nog geen ernstige ongelukken zich hebben voorgedaan. . .

Om te werken aan het bewustzijn van de fietsers over dit risico houdt de CCLV, met steun van de gemeente en de BOA's, op zaterdag 17 september en zaterdag 1 oktober (in beide gevallen een uitloop mogelijkheid naar zondag 18 september resp zondag 2 oktober in geval van slecht weer op de zaterdagen) een actie "Fiets Verlicht". Kunstenaar Hanz uit Baarn (<- Klik voor meer informatie) heeft een tweetal waarschuwingsborden gemaakt.

Hanz toont bord

Stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche e.o. opgericht

Onlangs is de stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche e.o. opgericht. Ontwikkelingen die zich recent hebben voorgedaan op landgoed Pijnenburg baren de initiatiefnemers voor deze stichting zorgen. Wordt niet teveel van ons natuurschoon opgeofferd voor bebouwing?

De stichting presenteert zichzelf op hun website. Daar vindt u ook informatie hoe u de stichting een helpende hand kunt bieden en ook hoe u donaties kunt doen.

 

Foto impressie Nationaal Kampioenschap Traditioneel Gerij

Zaterdag 10 september 2017 was het prachtig weer en was Lage Vuursche 's ochtends en aan het eind van de middag gastheer voor het Nationaal Kampioenschap Traditioneel Gerij. Een foto impressie gemaakt door de secretaris van de CCLV van het inspannen op het weiland van familie Schep-Koops en het paraderen langs de jury op het weiland van restaurant De Lage Vuursche vindt u hier (<-Klik).

 

  • Biodanza-workshops in dorpshuis De Furs
    Al bijna twee jaar verzorgt Vuurschenaar Nina Wevers in ons dorpshuis Biodanza-workshops. Zij heeft nu ook een eigen website waar meer informatie te vinden is over deze workshops.